Kimlik No: 482 Genel

Ketçap Buzdolabında mı Saklanmalı ? Heinz'e Göre Evet

post-img

Bu, gıda güvenliğinden ziyade gıda kalitesiyle ilgilidir. Ananas pizzaya uygun mu? Patates kızartması milkshake'e batırılmalı mı? Sosisli sandviç sandviç midir?

Bu mutfak ikilemleri muhtemelen hiçbir zaman sona ermeyecek, çünkü bunlar çoğunlukla fikir meseleleri. Ancak örneğin Oscar Mayer sosisli sandviçin gerçekten de sandviç olduğunu ilan ettiğinde, tartışmanın bu tarafındaki insanlar oldukça kendini beğenmiş hissetme eğilimindedir.

"Ketçap buzdolabında saklanmalıdır" diyenler için bu tür bir haklılık, geçtiğimiz günlerde Heinz'ın İngiltere Twitter hesabından atılan bir tweet ile ortaya çıktı. Marka 27 Haziran 2023 tarihinde "Bilginize: Ketçap. buzdolabına. girer!!!" şeklinde bir tweet attı. Altında da herkesin çeşniyi nerede sakladığını soran bir anket vardı; 13.000'den fazla katılımcının yüzde 63'ünden biraz fazlası "dolap" yerine "buzdolabı "nı seçti.

Heinz'ın bu ateşli duyurusu, ABD şubesinin 2017'de attığı tweet ile örtüşüyor: "Doğal asiditesi nedeniyle Heinz® Ketçap rafa dayanıklıdır, ancak ürün kalitesini korumak için açtıktan sonra buzdolabında saklayın."

Başka bir deyişle, açılmış bir şişe ketçabı nerede sakladığınız, gıda güvenliğinden ziyade bir kalite meselesidir. Uzmanlar genel olarak ketçabı kilerde saklamanın sizi önemli bir hastalık riskiyle karşı karşıya bırakmayacağı konusunda hemfikir olsalar da ekstra dikkatli olmaktan zarar gelmez.

Rutgers Üniversitesi'nde gıda bilimi profesörü olan Donald W. Schaffner The Guardian'a verdiği demeçte, "Ketçap gibi çeşniler asit, tuz ve şeker gibi koruyucularla formüle edilmiştir," dedi. "Pek çok gıda güvenliği uzmanının ketçabı buzdolabında saklayın demesinin nedeni, tedbiri elden bırakmamalarıdır."

Açıldıktan sonra küfün şişeye sızması teknik olarak mümkün olsa da, Schaffner "gerçekten denemediğiniz sürece oda sıcaklığındaki ketçaptan gıda zehirlenmesi yaşamayacağınıza bahse girerim. Belki bir hamburger getirip hamburger suyunu ketçaba akıtırsanız, bu sizi hasta edebilir."

Buzdolabı ketçabın lezzetini ve tazeliğini kilerden çok daha uzun süre koruyorsa ve ayrıca şişede kötü kokulu bir şey olma ihtimalini bile azaltıyorsa, o zaman neden birileri kileri tercih etsin ki? Bazı insanlar sıcak bir yemeğin üzerine soğuk bir sos sürme fikrinden çekinir. Herkesin kendi tercihi.

Ufuk Aliçavuşoğlu

Ufuk Aliçavuşoğlu

Yazar

Paradoksların adamı, tarih meraklısı, oyun sever, araştırmacı.

Benzer İçerikler

Mutlaka Gözatın Advertorial

Bilge Panda

Bilge Panda olarak amacımız, ziyaretçilerimize en doğru, en güncel ve en kaliteli bilgileri sunmak, onları bilgilendirmek ve eğlendirmektir.